tirsdag 14. oktober 2008

Kampen for bloggens tilværelse

Da var det på’n igjen med bloggingen! Denne gangen skulle jeg ta for meg Charles Darwin og hans betydning for historien. Å dette skulle bare forklares kort! ”Jaja”, tenker jeg da. Charles Darwin. Kort og kanskje helst godt forklart også. Tanker svirrer i hodet. Hva er det viktigste jeg vet om han da?”Artenes opprinnelse”, biologi, det natuirlige utvalget = evolusjon.

Ja, Det dukket visst opp noe kjent og bemerkelsesverdig her. Ikke så rart når noe av det første jeg lærte i naturfag på barneskolen var at Darwin var en av de få som hadde hatt størst vitenskapelig betydning for vår historie og oppfattelse av verden idag. Tross alt, det var jo han som ”oppfant” eller grunnla den moderne biologien som vi også fortsatt bruker den dag i dag.

Darwin kom med nye teorier om samspillet i naturen og hans teori om hvordan alt liv på jorden har utviklet seg i gjennom millioner av år med evolusjon gjennom en naturlig seleksjon har blitt verdenskjent. Ikke bare det, denne teorien har også hatt en enorm innflytelse på det moderne samfunnet vi lever i. Men nå som vi nærmer oss 2009, så burde vi kanskje ta en nærmere titt på når Charles Darwin ble født. For den 12.februar 2009 er det akkurat 200 år siden britiske Darwin kom til verden med sine mange teorier og hentydninger, og dermed har det også gått 150 år siden han gav ut sitt verdenskjente og banebrytende hovedverk – Boken Artenes opprinnelse.

Det tok han over 20 år å samle sammen nok underbyggende informasjon og dokumentasjon til å tørre å publisere boken som støttet opp hans teorier om evolusjonen – den naturlige seleksjon, også kalt Darwinismen.Boken var så banebrytende at den ikke bare revolusjonerte biologien, men også hele verdensbildet slik det var på 1800 tallet. For før denne teorien ble sluppet løs var det nemlig religionene som i større grad hadde vært med på å forklare hvordan verden, menneskene og livet ble til, og med dette endret mange menneskers livssyn seg. Etter Darwin og evolusjonsteorien var det slutt på at kirken hadde noe å si om naturvitenskap.

Darwins nye forklaringer på hvordan livet ble til og på selve utviklingen av livet, gjorde at religionene og kirkene mistet deres flere hundre år med makt. Med andre ord, skapte Darwin en slags revolusjon som ”fri gjorde” mennesket fra å ”låse” seg inn med kirkens syn. Darwins teorier skapte nye tanker som gjorde at mennesket har modernisert seg, sett nye sider og muligheter ved verdens, livets og menneskets historie.Kampen for tilværelsen, teorien om det naturlige utvalg der kun de best tilpassede individene overlever er noe stort sett alle tror på idag. Det gjelder iallefall for meg. Kampen for tilværelsen skjer fra første minutt etter man har blitt født. For å overleve må man søke den tilværelsen man trenger, og i naturen er det kun de sterkeste som overlever. Dette har ikke forandret seg og fortsatt den dag i dag må vi alle kjempe for tilværelsen – dog noen må kjempe mer og hardere enn andre. Man kan iallefall si at Darwinismen har påvirket mange forskjellige typer mennesker og gitt oss alle noe å bryne oss på. ”Det’ ække bare komme her og komme der”. Kunst, litteratur og andre vitenskapelige grener som medisin, ernæring, psykologi og astronomi er blant annet noen som har blitt påvirket av Darwins teorier og Darwinismen. Kunsten og litteraturen fikk hentet mye inspirasjon fra Darwins evolusjonsteori om at alt liv gjennom millioner av år hadde utviklet seg fra det samme opphavet. Men med nye revolusjonerende tanker, skapte det også nye spørsmål. Undringer over hvordan det kunne oppstå ulike ”slag” eller arter av dyr, planter, mennesker og andre levende organismer gav nye svar som at det på veien mot evolusjon hadde det oppstått individuell variabilitet slik at alle levende individer brakte med seg noen av sine bedre gener videre for å tilpasse seg naturen og livet bedre, og videre skape et individ som kunne tilpasse seg enda bedre.

Mye skulle vært sagt og mye er det å forstå! Men nå begynner jeg å komme ved veis ende selvom det fortsatt står mye usagt naturforskeren Darwin. Men sist skal nevnes; Han har revolusjonert menneskers tankegang, og det er mye takket være han at vi kan kalle oss litt smarte, til tross for at hans teorier også har blitt misbrukt av mindre heldige personer. Men over og ut, nå skvetter jeg ut av denne bloggen for nå. Da var det bare hei hopp til neste stopp.

Kilder:

1 kommentar:

Ingunn sa...

Fin form på innlegget, du skriver sånn at andre kan få utbytte av teksten. Bra bruk av pekere også.