mandag 22. september 2008

Muntlig retorikk: Oppgaver om Barack Obama

Oppgaven jeg valgte å ta for meg i dag, gikk ut på at jeg skulle se på Obamas akseptasjonstale foran 85 000 tilskuere og 38 millioner tv-seere, og svare på noen spørsmål som lød som følgende;

a.) Hvordan åpner Obama talen sin? Hva gjør han for å skape etos?
-Obama åpner talen sin med å takke ja til å være demokratenes president kandidat og ytrer sin takknemlighet til alle sine amerikanske medborgere, Hillary Clinton,hennes mann - den tidligere presidenten Clinton, til hans visepresident Biden og til andre tidligere presidenter- som Ted Kennedy, som alle var sterke demokrater som jobbet hardt og lyktes i å gjøre Amerika til en bedre nasjon. For å styrke sin ethos, hans troverdighet ovefor folket forteller han om seg selv, sin kone (hans livskjærlihet) og sine barn. Han forteller om hvordan han vil at hans døtre skal få like muligheter sjangser som andre til å gå på college. At alle barn i Amerika har en lik rett til utdanning.

Obama er flink til å bruke refrengaktige slagord til å fremme budskapet sitt. I denne talen er det «Amerikas løfte eller Americas promise» som er hovedbudskapet. Han viser til uttalelser fra sin motstander John McCain hvor det blir sagt at det amerikanske folket bare ''sutrer og griner''. Denne uttalelsen løfter og fremmer Obamas syn om at Amerikanerne er et sterkt folk som hele tiden må jobbe hardt for å sikre seg sine rettigheter som skole, helse tilbud og andre ting de trenger og vil ha.
Han viser til typiske hendelser som skjer hverdag i Amerika – om hvordan en kvinne som bare er få steg unna pensjonist tilværelsen som risikerer å miste alt hun eier og har i det hun får en sykdom. For tross alt, må jo Amerikanerne selv punge ut for opphold og behandling på sykehus – og stakkars de som da ikke har råd til syke -eller livsforsikring!
Gjentagelsen som «Americas promise», eksempler fra hvordan dagens Bush regjering mislykkes i å hjelpe de som trenger det mest og vise til hvordan Amerikas løfter vil hjelpe og skape forandring, er med på å skape rytme og kraft i talen til Obama. Med rytme og ethos, vil også talen påvirke lytterne og dermed sette seg fast hos tilhørerne.

Obama avslutter sin tale med å igjen takke for seg og velsigner Amerika, slik som alle Amerikanere flest gjør. Med andre ord, han både innleder og avslutter talen med å takke for seg og vise ydmykhet. Det kan vel kalles for inclusio selv om det ikke er en veldig sterk inclusio. Men hans publikum vil iallefall huske Obama som en oppriktig ydmyk og takknemlig person.
Andre ting Obama gjør for å fremme sin ethos er å fortelle om hvordan han vil forandre Amerika. Hvordan han politisk vil forandre økonomien i Amerika. Ved å virke oppriktig og legge seg selv frem som en helt alminnelig amerikansk statsborger vinner han seg frem til alle de vanlige menneskene i Amerika. For tross alt, så et det jo ingen bedre enn de typiske hverdagslige amerikanerne som vet best hva de trenger og hva som må gjøres for å skape et bedre samfunn og land! Skal de stemme frem en som skal representere hele den Amerikanse befolkningen er jo det beste alternativet den personen flest kan sammenligne seg selv med.

b.) Hvem henvender han seg til?
- Obama henvender seg til hele Amerikas befolkning. Han bruker hele tiden bevisst ordvalget; vi. På denne måten får han ytret at både han selv, hans familie, McCain, lobbyister og andre høyt stående personer i samfunnet står like mye sammen som en del av Amerika som de fattige og «alminnelige» menneskene. Med andre ord, hver gang Obama henvender seg til det Amerikanske folket bruker han vi som en betegnelse på at han også er en del av dem – at han er en helt vanlig person som bare er der for å fremme Amerikas beste interesser. Han skaper tillit til folket og publikumet gjennom å fortelle om sin egen bakgrunn, om hvorsdan han vokste opp med en mor som jobbet hardt for at de skulle få de beste mulighetene i livet og den beste utdanningen de kunne få. Han forteller om bakgrunnen til sine besteforledre, deres mål i livet og hva de klarte å oppnå i sitt liv. Han forteller om hvor hardt de måtte arbeide for å få målene og drømmene sine til å gå i oppfyllelse. Disse menneskene, hans familie, er hans idoler, hans helter. De er menneskene han ser opp til og menneskene han ser når han ser på Amerika.

c.) Hvilken rytme har talen? Har den sakte partier og langsomme partier?
Hvilken effekt har det?
- Obama er flink til å sette ord på øyeblikket og på felleskapet. Han er dessuten flink til å vise sitt engasjement og til å få publikum og tilhørerne til å føle at de er tilstede og er med på en viktig begivenhet. At de er del av noe nytt som vil skape forandring – eller «Change» som Barack Obama sier. Han stadige gjentagelser ved slutten av hver setning er med på å skape en rytme som gjør det lettere for folket å lytte – å skjønne budkskapet. På denne måten får man fanget opp de viktigste og mest esensielle ordene slik at det ikke gjør noe dersom man ikke må forstår alt Obama sier, man får uansett budskapet med seg.

d.) Har han noen slagord som er lette å huske?
- The change we need. (Change)
- We must keep the American promise.

e.) Hvordan omtaler han sin politiske motstander? Hvilke retoriske grep bruker han for å komme med kritikken:
-Når Obama kommer med kritikk mot sin politiske motstander nevner han både de negative og positive sidene. Han kommer med ordrette sitater fra McCain og forteller det amerikanse publikumet og folket hvordan McCains ord og ytringer ikke vil fremme Amerikas beste – hvordan hans sterke meninger om krigen i Irak, Amerikas økonomiske og politiske framgang i Bush sin regjeringsperiode ikke har og ikke videre vil fremme Amerikas «løfte» til folket. Løfte om bedre tider for folket, mindre skatter, bedre helse og skole tilbud, og ikke minst hjelp og støtte til de som trenger det mest. Obama forteller om hvordan McCain 90% av tiden stemmer på Bush og hvordan han også mener at Bush tar riktige beslutninger 90% av tiden..Med disse ordene forteller han at som demokrat og som enkelt person er han ikke klar til å ta en 10% sjangse i at det blir forandring i Amerika. Med andre ord – han er ikke klar for at John McCain skal blir den nye presidenten. Eller som Obama ordrett sa; «We don't want the next 4 yearsto look like the last 8 years.» Men snar og frisk som denne president kandidaten er, er han også snar med å komme med positive ytringer om sin motstander. Blant annet så sier han i sin tale at «We ow him our gratitude and respect. He can deliver the chains we need.» Så selv om det fra Obamas syn kan virke som om McCain ikke bryr seg oppriktig om Amerikas fattigste og lavstående i samfunnet, så sier han til sitt publikum at «It's not that he doesn't care, but it is that he doesn't know. He just doesn't get it.»

For å si ting på en annen måte. Obama bruker positive ytringer om sin politiske motstander for å fremme hans dåligere sider og valg av ord når han prøver å fremme sin egen sak. Han tar McCains ord og ytringer som forsvar til sine egne ytringer om et bedre Amerika. At Obama kommer med positiv kritikk tillater ham i å komme med flere negative meninger om McCain. På den måten virker ikke Obama så negativ og nedlatende ovefor McCain og hans politiske meninger.



kilder er hentet fra:
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article2259536.ece
http://www.barackobama.com/tv/speeches.php

1 kommentar:

Ingunn sa...

Veldig fyldig svar på oppgaven med mange gode poeng. Bra med bilde som illustrasjon.