mandag 20. april 2009

Dialektkunnskap

Datoen er mandag 20.april 2009. Det er denne uken det gjelder og det er kun ett ord som klarer å beskrive dette; Russetid! Men selvom denne uken er starten på tre ukers festing så skal du ikke tro at skolen vil bli lagt død, for all del! Da må du nok tenke om igjen! For det er ennå langt igjen før målet vårt er nådd. Siste del av pensum må læres før de siste prøvene og forberedelsene gjøres til eksamen i slutten av mai..Men nok om det.

Det har gått en stund siden sist jeg skrev noe på bloggen, men siden det er vår er det vel på tide å våkne litt opp igjen og starte bloggingen på nytt.. Dagens tema : dialektkunnskap. Tørt er vel det første jeg tenkte da jeg fikkhøre hva dagens skoletime skulle dreie seg om. Men med dette sagt, så er det lenge siden hele klassen har engasjert seg så mye over ett tema som de alle mener er kjedelig. Det var mye morsomheter, og så klart blir det jo det når man får høre dialekter som er helt uforstålige for såkalte ''bæruminger'' og østlendinger som aldri har bodd andre steder enn i Asker og Bærum. Det var kanskje å ta litt hardt i, men for noen få så stemmer det kanskje veldig godt. Ikke alle er like interissert i å lære om andre dialekter som de ikke har og kanskje aldri vil ha noe forhold til, men igjen så er det greit å lære slike ting; For man vet jo aldri når man trenger den kunnskapen man kan få - vi kan ikke akkurat spå fremtiden heller..

At dialektkunnskap er et tørt tema kan kanskje stemme, men det hjelper på engasjemtet når vi snakker og diskuterer høyt i klassen med både medelevene og læreren - dette gjør temaet mer interessant ettersom personlig meninger kommer frem og skaper diskusjon. At læreren setter på musikk fra ulike norske artister er også en god hjelper for at temaet skal bli morsommere å lære:

Sidebrok, Karpe Diem, Tungtvann, Vamp, Halvdan Sivertsen og Tre små kinesere er gode eksempler på ulike dialekter som setter særpreg innenfor musikkens språk og verden. Dette var også noen av artistene som vi fikk høre litt på i timen for lære og høre forskjell på noen få av norges mange rare dialekter. Artig!

Uansett, tørt eller ikke tørt. Det vil alltid være greit å ha litt kunnskap om dialekter, for tross alt - man vet jo aldri hva man vil få bruk for eller hva som vil skje i fremtiden. Så bedre å ha litt for mye kunnskap enn litt for lite om du spørr meg !

1 kommentar:

Ingunn sa...

Jeg er så enig - vi vet aldri helt hva vi kommer til å få bruk for. Takk for fint innlegg og god tilbakemelding på dagen!